lauantai 2. helmikuuta 2013

"Totta kai harmittaa, parhaamme tehtiin ja se riitti tällä kertaa nyt tähän"


Tammikuun ensimmäisenä aloittamamme ruokaprojekti on päättynyt. Kuten otsikosta voitte päätellä, onnistuminen jäi harmittavasti hilkulle. Koko tammikuun ruokamenot olivat 531€, paljosta ei siis jäänyt kiinni. Etukäteen jo hiukan aavistelin, että tammikuun lopun synttäritarjoilut saattaisivat vaarantaa budjetin, mutta tarkalla suunnittelulla uskoin selviäväni tästäkin.

Summaa harmitellessani Mies kuitenkin tunnusti ostaneensa työvuorojensa aikana energiajuomia. Siis energiajuomaa! Monikossa! 
Joisit kahvia!!
 Tuo elintarviketurhakkeiden kruunaamaton ja ylihintainen ruhtinas nyt sitten romutti kunnianhimoisen tavoitteemme. Tilanteen valjettua kokonaisuudessaan olin a) hiukan pettynyt b) pirun hiukan vihainen (Miehelle) c) tyytyväinen

Ylittynyt budjetti energiajuomineen kalahti Miehen omaan nilkkaan, koskapa bonus jää nyt hänen osaltaan saamatta. Itse olin, alkupettymyksestä selvittyäni, oikeasti tyytyväinen. Sillä onhan tuo summa nyt vähemmän kuin normi kuukausittaiset ruokamenomme. Ja kun ottaa huomioon, että tähän päästiin lähes vain ja ainoastaan tarkemman suunnittelun voimalla. 
Kyllä, ruoka on Suomessa sikamaisen kallista. 
Ei, ruokaan ei silti tarvitse kuluttaa omaisuuksia.

Mitään varsinaisia uhrauksia emme joutuneet tekemään(Ullan Pakarin kaurajunttaa lukuunottamatta) taikka laadusta tinkimään. Lapset (ja äiti) mässäsivät edelleen lauantaikarkkinsa, leivän päälle höylättiin samaa juustoa kuin ennenkin, punajuuret saivat vuohenjuustonsa ja maito ostettiin edelleen luomuna.  Epäilijöille kerrottakoon, että emme syöneet "pelkkiä rehuja", lapset saivat ihan "kunnon ruokaa" ja marinoidut siipikarjan silput jäivät halvasta hinnastaan huolimatta edelleen ostamatta. Niin ja sanottakoon nyt vielä, että kyllä niistä rehuistakin saa ihan kunnon ruokaa. Ei siihen aina tarvita lihaa. Tai kalaa. Tai edes kanaa.

Sitä paitsi tavoitteena oli säästön lisäksi vähentää ruokahävikkiä ja tehdä koko syömishommasta suunnitelmallisempaa. Nämä kaksi toteutuivat, kirkkaasti. Että ei huono, ei ollenkaan. 

500€ rajapyykin tietoinen tavoittelu tuskin jää pysyväksi tavaksi, tuo etukäteissuunnittelu sen sijaan kyllä. Säästyneillä rahoilla voin sitten kustantaa kuukausittaiset kirja- ja kukkaostokseni. Mahdollisesti myös pari kalaa. Katotaan ny. Näistä saa ihmeitä aikaan.

14 kommenttia:

 1. No tosi hyvin suoriuduitte kuitenkin! 500 euroa kuulostaa kamalalta summalta, mutta taitaa se meilläkin olla sitä luokkaa, vaikka miten kääntelis ja vääntelis. Ruoka ON sikamaisen kallista! Ja joo, hyvä etukäteisuunnittelu kannattaa, eikä tosiaan aina tarvi olla sitä lihaisaa siinä joukossa, sammaa mieltä.

  Mukavata helmikuuta :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kyllä tyytyväinen, vaikka varsinainen tavoite jäikin hilkulle. Ja 500€ kuulostaa ihan järkyttävän paljolta, mutta ruokaan se tuntuu menevän ihan heittämällä. Paljon tuon alle en kyllä pystyisi, koska en kuitenkaan ihan joka käänteessä jaksa/ehdi miettiä mitä mikäkin maksaa. Mutta oikeilla jäljillä kyllä ollaan, vuodessa tulisi iso säästö kun hiukan tsemppaa :)

   Ihanaa helmikuuta sinnekin, täällä se suorastaan häikäisee!

   Poista
 2. Wau, kuulostaa upealta! Suunnittelua kaivattaisiin myös tänne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kuule Safka-kirja esille ja valkkaat sieltä valmiiksi parit reseptit. Plus kaikki miljoonat ihanat ruokablogit tarkasteluun. Mulle tuo suunnittelu on sikäli helpotus, ettei tarvitse päivittäin havahtua että joko TAAS pitäisi jotain ruokaa olla tarjolla ja MITÄKÖHÄN se sitten olisi. Isommat tsekkaa jo tottuneesti jääkaapin ovessa olevasta listasta mitä on milloinkin tarjolla :)

   Poista
 3. Ehdottomasti hieno saavutus. Olen yrittänyt teidän innostamana houkutella Setää samanlaiseen kokeiluun. Ihan vielä se ei ole lämmennyt, mutta ehkä se vielä innostuu. Meilläkin suunnitelmallisuus ja maalaisjärki ruokajutuissa olisi todella tervetullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sedälle muutamat ruokablogit sinne kirjanmerkkeihin ja pyydät sitä penkomaan sieltä 20 kiinnostavinta ohjetta. Sit vaan mustaa valkoiselle ja -tadaa! teillä on siinä suunnitelma. Meillä Mies oli ihan innoissaan just noista listojen tekemisistä :)

   Poista
 4. Upea saavutus! Samanlaista budjettikokeilua kaivattaisiin meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilu oli kyllä innostava ja just kuukauden verran siihen jaksoi panostaa ihan täysillä. Itseni tuntien tiedän, että pidemmän päälle voisi lähteä hiukan lipsumaan, joten jatkossa panostetaan tuohon suunnitteluun. Uskon, että se tekee tehtävänsä myös budjetin puolella. Ja varsin hyvä porkkana oli, että kerroin tästä muille, tuli ikään kuin pientä painetta ja näytönhalua peliin :)

   Poista
 5. Wau, tosi lähelle meni! Muutama kymppi sinne tai tänne, onnistunut kokeilu siis! Ei sitä varmaan joka kuukausi jaksa nipottaa, jos ei ole ihan pakko, mutta suunnittelussa varmasti piilee viisaus säästämiseen ja ennen kaikkea hävikin minimointiin.

  Ihanat kuvat myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, noin tiukka linja kuukausittainen ei välttis onnistuisi; ei aina vaan ehdi saatikka jaksa. Mutta suunta oli oikea ja kyllä, pienestä ylityksestä huolimatta olen tyytyväinen! Etenkin tuo minimaalinen hävikki lämmittää mieltä :)

   Poista
 6. Tosi hienostihan teijän kuukausi meni! Mahtavaa!

  Blogissamme on sinulle haaste. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vaikkei ihan tavoitteeseen päästykään :) Kiitos, käynpä kurkkaamassa!

   Poista

Tack!