lauantai 10. maaliskuuta 2012

Voi leipä.

Harva asia lunastaa lupauksensa yhtä tehokkaasti kuin tuoreen leivän tuoksu. Lähes aina voi olla varma, että myös maku on juuri niin hyvä kuin mitä tuoksu antaa ymmärtää. Koskapa asumme suhteellisen kaukana lähimmästä oikeasti tuoretta (ja oikeasti hyvää) leipää tarjoavasta kaupasta/leipomosta, on varsinkin viikonloppuisin moista herkkua halutessaan tartuttava toimeen omin käsin.


Leivän leipomisessa sekä huono puoli, että onnistuneen lopputuloksen tae on vaivaaminen; mitä enemmän sen parempi. Kolmen minuutin jälkeen olen valmis tinkimään lopputuloksesta ja kippaamaan uuniin taikinan, jonka sitko on vasta ajatuksen asteella. Mutta kun ei vaan jaksa.
Juurikin tämän vuoksi aiemmat leivänleipomiseni rajoittuivat lähinnä sämpylöihin. Nopeita, helppoja, (uunituoreina) hyviä, uppoavat lapsiin kuin väärä raha. Päivän vanha sämpylä on kuitenkin surullinen tapaus. Ei nyt suorastaan vanha, muttei tuorekaan. Paahtamalla saatan huijata niiden tuoreen leivän statukselle jatkoa, mutta joku siinä silti mättää. 

Remontin myötä keittiöömme kuitenkin saapui väsymätön vaivaaja ja pitkäaikaisten toiveitteni täyttymys; Kitchen Aid. Tämä kermanvalkea kaunotar vaivaa ja vatkaa, vaahdottaa ja vispilöi juuri niin kauan ja tehokkaasti kuin haluan. Itseleivotun leivän tuotanto taloudessamme on lyhyessä ajassa moninkertaistunut, vielä kun saisi leivinuunin.


Tuskin koskaan tulen saamaan aikaiseksi leipoa tuoretta leipää aamiaiselle, välipalalla se kuitenkin maistunee aivan yhtä hyvältä.


Tämän lauantain leipään otin vinkkiä Hansilta, aavistuksen muuntelin jauhojen määrää. Apurini innostamana lisäsin myös vaivaamisaikaa.

Hansin hiivaleipä
(inan verran muunneltuna)

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pkt hiivaa
3 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
4 dl ohrajauhoja
2rkl voita

Liuota hiiva ja suola veteen. Lisää kaikki jauhot kerralla. Vaivaa 4 minuuttia (itse vaivasin 8). Lisää kuutioitu voi, vaivaa toiset 4 minuuttia (itse annoin mennä toiset 8). Anna taikinan kohota n. 20 min. Vaivaa taikinaa vielä pari minuuttia. Muotoile taikinasta kaksi leipää, anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa. Paista 200C:ssa kunnes leivät ovat kauniin ruskeita. Meidän uunilla tähän kului puolisen tuntia.

Kuoresta saa rapeamman jos heittää paiston alkuvaiheessa desin verran vettä uunin pohjalle. Tein näin, mies kysyi että löylyäkö sinä sinne heität. Hah.

Leppoisaa lauantaita kaikille, täällä siitä tuli leiväntuoksuinen <3

2 kommenttia:

  1. Apua! Onko teillä Kitchen Aid? Ooooo aaltoja! Palvontaa! Minä niin haluaisin tuon vekottimen ja uskoisin, että minusta tuli aivan huippuleipuri ja kokki vielä kaupan päälle, jos tuo ko. kaunotar asuisi meillä. Olet onnen nainen! Respect.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tosiaan tuli tuon masiinan myötä huippuleipuri, -kokki, -äiti ja kaikin puolin parempi ihminen :D Vuosikausien odotus palkittiin, nyt olen (hetken) tyytyväinen. Ja kyllä, kallishan tuo on kuin pentele, mutta joka euron väärtti.

      Poista

Tack!