lauantai 30. kesäkuuta 2012

Juuresta jalkaan

Kovin on tyhjää vielä.
Pikkuruinen, rakkaudella ja huolella hoidettu kasvimaani on alkanut tuottaa satoa! Tohkeissani olen seurannut pienten, hentoisten varsien kasvua naateiksi, varsiksi ja lehdiksi. Ilokseni panin merkille, että lähes kaikki keväällä kylvämäni siemenet ovat lähteneet kasvamaan (paitsi kylvöapurin jälkikäteen ylös kuopimat), ja kasvimaa näyttää ihan oikeanlaiselta.


Ensimmäisen sadon korjasin pinaatista, joka päätyi lautaselle uppomunien kaveriksi. Naa-am. Salaattia ja rucolaa olen napsinut päivittäin ja todennut, että kyllä voikin olla hyvää. Omassa maassa kasvatetun status epäilemättä tekee tästä kaikesta vielä pikkuisen parempaa. 

Tämän kesän uusi juttu on retiisit. Pussin kyljessä luki taikasana 'helppohoitoinen', joten ripottelin siemeniä multiin reilulla kädellä. Ja kyllä vain, retiisihän sieltä maasta ensimmäisenä puski lehteä pintaan. Pienen harvennuksen jälkeen nämä punaiset pullerot olivat varsin vähään tyytyväisiä ja kiitollisia kasvatettavia. Alkuviikosta havahduin, että naattien jatkona pilkotti jotain punaista. Varovasti nostin naatista ja tajusin, että kasvua oli tapahtunut myös maan alla; valmista kamaa!
Inspiraation lähteillä.
Ja paitsi lautaselle, retiisit päätyivät myös sukan varteen. Kuluneen kevään aikana olen kiivaasti koittanut keksiä uusia kuvioita kirjoneuleisiini. Ja asiaan kuuluu että kuta kiivaammin koittaa keksiä, sen laiskemmin ajatukset ja ideat putkahtelevat. Mutta retiisien, näitten pienten palleroitten, vastustamaton muoto- ja värikieli avasivat inspiraatiosolmun ja siitä se ajatus sitten lähti. Että nyt sitten olisi retiisiä, porkkanaa ja punajuurta jalkaan vedettäväksi. Ja satokausi vasta aluillaan, mihin tässä vielä päädytäänkään? 
Perunaa? Papuja? Palsternakkaa? 
Pakahdun!


Ensimmäiset Juures-sukat tulevat löytymään alkuviikosta Kustavin savipajalta, tekstiilituvasta, jossa myös myös muita Hand made by Heidi Broström- neuleita. Poiketkaa jos ajelette siellä suunnilla, tänä kesänä tupaa emännöi Piia.

-Heidi

6 kommenttia:

 1. Voi KÄÄÄK! Ehkä ihanimmat sukat! Olen aina vaan kateellinen teille kädentaitajille. Vitsit, miten mahtavia. :)

  -Päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk ja kiitokset! Kädentaidot on mulle terapiaa ja tekosyy kattella Gilmoren tyttöjä dvdltä (keskellä päivää), neulon nääs aina kun kattelen telkkua :D

   Poista
 2. Wau! Siis eka wau noille kasvimaan tuotoksille ja toka wau käsien! Ihania ja kylläpä on kiva talvivarpaiden lämmitellä "kasvimaan ystävät" töppösissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset x 2. Mieti tuollaiset retiisi-sukat, koossa 46, jonkun kasvisfarmarin jalassa talvipakkasilla :D

   Poista
 3. Täällä Kustavin puodin pihassakin kasvaa retiisit, joten tervetuloa tänne myös ihanaiset sukat.....
  Piia puodilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, teilläkin siellä siis kohta sadonkorjuuta tiedossa!

   Poista

Tack!